Arnhem herdenkt de Slag om Arnhem met indrukwekkend programma

22-08-2018

September staat in en rondom Arnhem in het teken van herdenken. Dit jaar staat er voor de inwoners en bezoekers van de Gelderse hoofdstad een indrukwekkend herdenkingsprogramma klaar. Alles ter nagedachtenis van de soldaten, verzetsstrijders en burgers die vochten tijdens de Slag om Arnhem. Hopelijk kan Arnhem ook dit jaar bij de herdenking weer veteranen verwelkomen die de slag nog hebben meegemaakt.

September uitgegroeid tot Arnhemse herdenkingsmaand
Dit jaar is de 74ste herdenking van de Slag om Arnhem. Inmiddels staat de hele maand september in Arnhem in het teken van herdenken. Naast de officiële herdenking - de kranslegging op het Airborneplein - staat er een vol herdenkingsprogramma klaar. In september 2019 herdenkt Arnhem 75 jaar Slag om Arnhem.

Het programma bestaat dit jaar oa uit een officiële kranslegging, muziekfestivals, theater en met als middelpunt de Bridge to Liberation Experience en de kledingcollectie Impact of War van de Arnhemse ontwerpster Mirte Engelhard. Ook is er aandacht voor de oorlogen en de vluchtelingen van nu. Dit alles om de herinnering aan toen levend te houden en om aan de generatie van nu te laten zien dat vrijheid kostbaar is en niet vanzelfsprekend.

Het herdenkingsprogramma
Arnhem herdenkt de oorlogsgebeurtenissen dit jaar door de persoonlijke verhalen achter de gebeurtenissen te vertellen. Dit zijn de headlines uit het herdenkingsprogramma:

Impact of War van Mirte Engelhard - t/m oktober - Rozet
Persoonlijke verhalen van de vluchtelingen van de Slag om Arnhem en de vluchtelingen van nu komen samen in de bijzondere kledingcollectie Impact of War. De collectie van de Arnhemse modeontwerpster Mirte Engelhard bestaat uit negen outfits en is samen met de persoonlijke verhalen te bekijken t/m oktober in Rozet.

Rabo Bridge to Bridge - 9 september - John Frostbrug
In 1984, veertig jaar na de Slag om Arnhem, werd de Bridge to Bridge loop voor het eerst georganiseerd. Inmiddels is ‘de battle of the bridges’ uitgegroeid tot een bekende hardloopwedstrijd met een internationaal deelnemersveld.

Herdenking Operatie Market Garden - 21 september 2018 - Airborneplein
Met de herdenkingsceremonie op het Airborneplein worden alle slachtoffers herdacht die tijdens de Slag om Arnhem sneuvelden. Helaas was het ‘a bridge too far’.

Bridge to Liberation Experience - 21 september - John Frostbrug
Het grootste herdenkingsevenement van Arnhem is met 20.000 bezoekers per jaar de Bridge to Liberation Experience (B2LX). Met theater, muziek en dans staat de John Frostbrug op vrijdag 21 september in het middelpunt van de belangstelling. De hoofdact van dit jaar is Trijntje Oosterhuis. De B2LX staat dit jaar in het teken van ‘persoonlijk verzet’; het verzet anno nu.

Bridge to the Future - 21 september - Parkzaal Musis
Tijdens de internationale conferentie Bridge to the Future vertellen sprekers over hun strategieën en ervaringen met geweldloos verzet. Ahmed Marcouch (burgemeester Arnhem) opent de avond waarna sprekers als Tom Middendorp (voormalig commandant der Strijdkrachten) en Zaid Muhammad (media-activist uit Aleppo) hun verhaal vertellen.

Theater na de brug - 21 september - Stadstheater Arnhem
In het kader van de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem speelt de voorstelling Oude mensen begrijpen niks van oorlog in Stadstheater Arnhem. Een voorstelling voor iedereen die wil weten waarom oorlog in onze wereld is gekomen.

Airborne-wedstrijd Vitesse - 23 september - Gelredome
Ieder jaar staat de Airborne-wedstrijd van Vitesse in het teken van de herdenking. Met de wedstrijd worden de militairen geëerd die in de Slag om Arnhem in 1944 het leven gaven in een dappere poging om de Tweede Wereldoorlog eerder te beëindigen. Naast de Airborne-veteranen biedt Vitesse de kans aan alle Nederlandse veteranen om aanwezig te zijn bij deze wedstrijd.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Dit bericht is verstuurd namens de gemeente Arnhem. Neem voor meer informatie contact op met Hannah El Fassi via hannah@fnke.nl of 0648499302.

Download presskit
Arnhem herdenkt de Slag om Arnhem met indrukwekkend programma
Arnhem herdenkt de Slag om Arnhem met indrukwekkend programma
Arnhem herdenkt de Slag om Arnhem met indrukwekkend programma