Ga de energie uitdaging aan op ArnhemAANdag

12-03-2018

In 2020 moet Arnhem het met 20% minder energie gaan doen. Ook moet de uitstoot van broeikasgassen met 30% zijn teruggebracht. De uitdaging voor de deelnemers aan de ArnheMAANndag-challenges is om vanaf nu 80% van de energie te gaan gebruiken ten opzichte van hun verbruik op dit moment.

Zet je hamster in
Want wat gebeurt er als we - letterlijk - wat gas terugnemen? Of dat nu is door, zoals Estée voorstelt, een keer gasloos te koken, of een keer iets korter te douchen, of door je hamster in te zetten om energie op te wekken; alle beetjes helpen. Door creatief na te denken over je verbruik en gewoon wat beter op te letten kom je al een heel eind.

Duurzame prijzen
Behalve dat de challenges bedoeld zijn om op een laagdrempelige manier energie te besparen en mee te werken aan een beter klimaat, zijn er wekelijks ook mooie duurzame prijzen te winnen. Zo wint de deelnemer met het lekkerste recept uit de challenge met Estée een etentje in haar nieuwe nog te openen restaurant tegenover Arnhem Velperpoort.

Zelf denkt Estée ook nog wel een duit in het zakje te kunnen doen als het gaat om haar energieverbruik. “Ik ben in mijn keuken heel erg bezig met zo duurzaam mogelijk omgaan met ingrediënten, maar eigenlijk nog niet per se met mijn energieverbruik. Ik vind het interessant om hier eens bij stil te staan.”

Out-of-the-box denken
Estée heeft ook nog een tip voor de deelnemers aan de challenge om gasloos te koken. “Probeer out-of-the-box te denken. Bepaalde kaders maken je creatiever! Dus als je iets niet mag gebruiken, gaan er andere deuren open om wél dingen te kunnen. Kijk bijvoorbeeld hoe je dingen kunt garen zonder te verhitten, zoals pekelen, zuren of marineren. Denk aan lekkere tartaar of ceviche. Of voedzame salades met veel groenten in de hoofdrol!”

Impact per huishouden
De energie challenges worden elke week op maandag bekendgemaakt en iedereen kan meedoen. Aanmelden kan via www.arnhemaandag.nl. Vragen kunnen worden gemaild naar challenge@arnhemaandag.nl. Om een goed beeld te krijgen van wat de impact kan zijn per huishouden en misschien ook wel voor Arnhem, moeten de deelnemers twee keer doorgeven wat ze dagelijks aan gas of elektriciteit verbruiken; één keer op een reguliere dag en één keer op de challenge dag.

Tips & tricks
De resultaten, ontwikkelingen en ervaringen worden gedeeld op www.arnhemaandag.nl. Bovendien zijn hier wekelijks tips en tricks te vinden om de deelnemers op weg te helpen en snel en gemakkelijk energie en geld te besparen. Ook Arnhemmers die niet meedoen aan de challenges maar wel een (duurzaam) hart voor de stad hebben, kunnen met deze tips aan de slag.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
ArnhemAAN is een initiatief van de gemeente Arnhem. Het ArnhemAANdag-project moet Arnhemmers bewustmaken van wat je allemaal kunt doen om energie te besparen. Het project loopt van 12 maart t/m 18 mei. Neem voor meer informatie contact op met Lisette Biesenbeek via lisette@fnke.nl of bel +31647978973. 

 

 

Download presskit
Ga de energie uitdaging aan op ArnhemAANdag
Ga de energie uitdaging aan op ArnhemAANdag