E-bike steeds populairder voor woon-werkverkeer

22-08-2018

De Nederlandse forens stapt steeds vaker op de e-bike. Op de route van en naar het werk wint de elektrische tweewieler aan populariteit, blijkt uit cijfers. Bijna een kwart van de e-bikers gebruikt zijn fiets inmiddels voor woon-werkverkeer. Marktleider Fietsenwinkel.nl verwacht dat dat aandeel na het einde van de zomervakantie nog verder stijgt.

Het aantal forensen dat kiest voor de snelle fiets groeit mee met de stijgende verkoopcijfers. De e-biker wordt ook steeds jonger. Marktleider Fietsenwinkel.nl ziet die trend online en in de fysieke winkels terug. Davy Louwers, CCO: “Wij begroeten steeds vaker mensen tussen de vijfentwintig en veertig jaar; uit de beroepsbevolking dus. Logisch, want een e-bike heeft een aantal voordelen ten opzichte van auto, scooter of ov.”

Maak reistijd leuker
Vooral het veranderde, hippere imago zorgt ervoor dat forensen steeds vaker kiezen voor de elektrische tweewieler. Louwers: “Fabrikanten passen hun designs aan op die nieuwe doelgroep. Frames worden lichter en er zijn ook e-mountainbikes verkrijgbaar.” Het nieuwe imago sluit volgens Louwers veel beter aan op de belevingswereld van die doelgroep. “De gedachte is: je reistijd moet leuk zijn.”

Fietsenplan
Elektrische fietsen worden ook financieel steeds aantrekkelijker. In Utrecht, waar relatief de meeste e-bikes worden verkocht, wees het UMC medewerkers vorig jaar op de mogelijkheid via secundaire arbeidsvoorwaarden voordelig een elektrische fiets aan te schaffen. Binnen enkele weken maakten tweehonderd medewerkers daar gebruik van, zo meldt het AD. Louwers: “Er zijn voor werkgevers aantrekkelijke regelingen, zoals een renteloze lening of belastingvrije vergoeding.”

Gezond en bewust
De stijgende lijn sluit ook aan bij de bredere maatschappelijke trend om gezond en milieubewust te leven, denkt Louwers. “Sinds 2012 is het algemeen fietsgebruik met twaalf procent toegenomen. Dat leidt tot aanpassingen in de openbare ruimte en andere wetgeving. De consument neemt e-bikes serieus, dus de overheid ook. We weten allemaal dat we ons steentje moeten bijdragen aan een beter milieu. Op de e-bike stappen in plaats van de auto of scooter pakken, helpt daar geweldig bij.”

Feiten en cijfers
In Nederland rijden nu 1,9 miljoen e-bikes en 9.500 speed pedelecs rond. Speed pedelecs zijn snelle elektrische fietsen waar je tot 45 km / uur mee kan halen. Dat aantal groeit; in 2017 was de e-bike goed voor 31 procent van het aantal verkochte fietsen, terwijl dat in 2016 nog 29 procent was. Wie specifiek kijkt naar speed pedelecs ziet een nog sterkere stijging; al is het marktaandeel van de speed pedelec kleiner. In 2017 zijn bijna dertig procent meer exemplaren verkocht dan in 2016 (4.572 tegenover 3.576 in 2016).

De top 3 meest verkochte e-bikes zijn:

 

Over Fietsenwinkel.nl
Fietsenwinkel.nl werd in 2009 in Amsterdam opgericht door Bastiaan Hagenouw. Sindsdien is het bedrijf met 44 winkels verspreid over Nederland, België, Denemarken en Zweden uitgegroeid tot marktleider op het gebied van e-bikes, stadsfietsen, sportieve fietsen, accessoires en onderdelen. Fietsenwinkel.nl is onderdeel van International Bike Group.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Neem voor meer informatie over Fietsenwinkel.nl contact op met Hannah El Fassi van PR-bureau FNKE via hannah@fnke.nl of bel 06-48499302.

Download presskit