in4nite kijkt terug op succesvolle Dutch Design Week

10-11-2017

De wereld staat voor de vierde industriële revolutie, waarin de digitale, fysieke en biologische domeinen samen komen. De uitdaging is om producten en concepten te leveren die sterker, lichter en duurzaam zijn en langer meegaan. Het in4nite-project van Low & Bonar helpt om de design community te verbinden met de wereld van hoogwaardige materialen.

Het in4nite-project draait om de samenwerking tussen Low & Bonar en een groep getalenteerde product ontwerpers, grafisch ontwerpers en architecten. Zij hebben onderzocht hoe performance materialen op andere manieren gebruikt kunnen worden met nieuwe esthetische invalshoeken. Het project focust op Colback, een Low & Bonar nonwoven materiaal. De industrie wordt uitgenodigd om opnieuw de mogelijkheden te overdenken en samen te werken om op die manier nieuwe toepassingen te vinden. Op de Dutch Design Week zijn met veel succes de eerste uitkomsten van deze onderneming gepresenteerd.

in4nite stapt over schaduwen heen

Gedurende de hele week zijn er events georganiseerd rondom het thema “Materials and the Future”. Er is actief discussie gevoerd met de bezoekers en experts over hoe “slimme” materialen de toekomst van product design bepalen. Dat leverde interessante gesprekken op tussen producenten, afnemers, ontwerpers en bezoekers van DDW. Alles viel samen in de geest van de vierde industriële revolutie.

in4nite

De materialen van Low & Bonar zijn overal om ons heen: in tenten, stadion daken, wegen, windmolens, luchtfilters, boten, waterfilters, auto’s en bloemenverpakkingen. Soms zichtbaar, maar de materialen dragen vaker onzichtbaar bij aan ons leven. Met in4nite is het materiaal op de voorgrond gezet en hebben Atelier Rick Tegelaar, Charley Reijnders, Dana Dijkgraaf Design, Klaas Kuiken Product Design, KRAFT architecten, Mieke Lucia, Robbin Baas, Studio Erik Stehmann, Studio Joris de Groot en Tijn van Orsouw compleet nieuwe toepassingen ontdekt.

Printen met Colback

Door de buitenkant van de garen te smelten, kun je er mee 3d-printen, zo ontdekte Rick Tegelaar. De ontwerper ontwikkelde zelf een 3d-printer die de nonwoven kon verwerken. Colback kan je zo verstevigen met dromerige patronen. Dit was nog nooit met dit textiel gedaan.

Geschikt voor licht

De structuur van de nonwoven is uitermate geschikt voor verlichting. Het verspreid en verdeelt het licht op een prachtige manier. Klaas Kuiken en Erik Stehmann ontwikkelden beiden lampen van het materiaal, maar het resultaat verschilt enorm. Erik Stehmann heeft Colback gerild. Dat vormt de basis van zijn Rilly Nice Lamp, die de wetten van de zwaartekracht lijkt te tarten. Klaas Kuiken heeft drie lampen ontworpen, met de natuur als uitgangspunt. Met zijn designs haal je de zonsondergang in de woonkamer.

Low & Bonar en in4nite

in4nite is een project waarin de ideeën en creativiteit van productontwerpers, grafische ontwerpers en architecten worden gecombineerd met de technische expertise van Low & Bonar. Low & Bonar is een beursgenoteerd, wereldwijd opererend bedrijf gespecialiseerd in de productie van performance materials. in4nite is een meerjarig project, geïnitieerd om nieuwe toepassingen voor bestaande materialen en technologieën te ontdekken. Zowel Low & Bonar als de tien ontwerpers zijn gevestigd op het Arnhemse bedrijventerrein Industriepark Kleefse Waard (IPKW), dat al een aantal jaar de samenwerking tussen maakindustrie en creatieve industrie stimuleert.

noot voor de redactie

Hi-res beelden van de expositie van in4nite zijn gemaakt door Studio Dijkgraaf. Deze vind je hieronder. Neem voor meer informatie contact op met Bob Elzen van Low & Bonar via bob.elzen@lowandbonar.com of bel +316 30720491.

 

Download presskit
in4nite kijkt terug op succesvolle Dutch Design Week
in4nite kijkt terug op succesvolle Dutch Design Week
in4nite kijkt terug op succesvolle Dutch Design Week
in4nite kijkt terug op succesvolle Dutch Design Week