in4nite presenteert infinite ideas op Dutch Design Week

09-10-2017

in4nite is het resultaat van de samenwerking tussen tien Arnhemse ontwerpers en Low & Bonar. Tijdens de Dutch Design Week presenteren zij zich aan de wereld op Strijp T, gebouw TQ in Eindhoven.

Het Colback® experiment

Het interdisciplinaire gezelschap bestaande uit product ontwerpers, architecten en grafisch ontwerpers is het experiment aangegaan met Colback, een nonwoven materiaal geproduceerd door Low & Bonar. In het ontwerptraject zijn de grenzen van het materiaal en het voorstellingsvermogen van de designers tot het uiterste opgerekt. Een kruisbestuiving tussen design, R&D en maakindustrie, met als resultaat fascinerende designs en producten. Hierdoor is het materiaal uit de schaduw gehaald en zijn de nieuwe functionele en esthetische kwaliteiten ten volle zichtbaar gemaakt.

in4nite designs

Op Dutch Design Week presenteren Atelier Rick Tegelaar, Charley Reijnders, Dana Dijkgraaf Design, Klaas Kuiken Product Design, Kraft architecten, Mieke Lucia, Robbin Baas, Studio Erik Stehmann, Studio Joris de Groot en Tijn van Orsouw samen met Low & Bonar het eindresultaat van maandenlang experimenteren met Colback. Een overzicht van de ontwerpen, gefotografeerd door Lonneke van der Palen:

Atelier Rick Tegelaar

Rick Tegelaar heeft een verzameling 3D geprinte panelen gemaakt die de kwaliteiten van Colback tonen. “Colback bestaat uit 2 componenten. Door alleen de buitenste laag polypropylene te smelten, blijft de PET-kern onaangetast. Met dat gegeven ben ik gaan onderzoeken of Colback ook te gebruiken is in een 3D-printer. Dat gaat uitstekend, alleen was er nog geen 3D-printer die Colback kon verwerken. Ik heb zelf een 2 meter brede 3D-printer ontwikkeld waarmee ik de vezels op Colback kan printen. Die patronen zien er niet alleen prachtig uit, je kan het materiaal zo ook lokaal verstevigen.”

Charley Reijnders

Charley Reijnders heeft met Colback The Ghost Collection gemaakt, bestaande uit een kast, stoel en room divider. “Er zijn verschillende soorten Colback, ik ben gaan werken met Colback Green, gemaakt van gerecycled PET. De doorschijnende kwaliteiten en beweeglijkheid van het materiaal deden me denken aan geesten. Je zou kunnen zeggen dat als we ooit geesten worden, onze zielen worden gerecycled naar een nieuwe vorm van materie. Dit proces heb ik gebruikt voor The Ghost Collection.”

Dana Dijkgraaf Design

Dana Dijkgraaf heeft een collectie grafische ontwerpen gemaakt met Colback als basis. “Colback is prachtig om op te printen of te zeefdrukken. Het is doorschijnend en glad, dat geeft een bijzonder effect. Zo valt het samen met de kleur die erachter ligt. Een opvallend materiaal voor boeken, flyer, folders of ander drukwerk, voor een industrie die momenteel gefocust is op papier.”

Klaas Kuiken Product Design

Klaas Kuiken heeft de Sunset Lamp ontworpen. “Colback is een materiaal met een hele poëtische uitstraling, terwijl het gebruikt wordt in hoog-technologische toepassingen. De zichtbare vezels maken het een tactiele, bijna natuurlijke stof met bijzondere lichtdoorlatende kwaliteiten. Dat heb ik gebruikt in mijn ontwerpen voor de Sunset lamp, geïnspireerd op onze natuurlijke lichtbronnen. In deze lamp zoek ik een balans tussen de poëtische en industriële kanten van Colback.”

Kraft Architecten

Kraft Architecten is verantwoordelijk voor het design van het expositiepaviljoen van in4nite. De samenstelling van het paviljoen is ontworpen om een unieke bezoekerservaring te creëren. “We hebben met Colback een paviljoen met museale kwaliteiten ontworpen, waar de producten volledig tot hun recht komen. De lichtdoorlatende eigenschappen van Colback zorgen voor een spannend effect. Het paviljoen bevindt zich op een spannende plek, op de 9e verdieping van Gebouw TQ met een prachtig uitzicht op Eindhoven en het groen.”

Studio Mieke Lucia

Mieke van den Hout heeft akoestische panelen ontworpen van Colback. “Colback is open en lichtgewicht, twee onmisbare ingrediënten voor akoestische oplossingen. Door Colback samen te smelten met een gekleurde stof, komt de esthetiek van het non-woven materiaal goed uit, met een zachte kleur op de achtergrond. De panelen zijn gevuld met Colback productie-restanten, waarmee de akoestische eigenschappen nog eens worden versterkt.”  

Robbin Baas

Robbin Baas heeft met Colback een verticale binnentuin ontworpen. “Ik heb mij voor mijn verticale tuin laten inspireren door Centre Pompidou in Parijs. Door de vakken voor de planten te vouwen en aan elkaar te vlechten met het bewateringssysteem, krijg je niet alleen een mooie installatie maar het verbetert de luchtkwaliteit en het voegt een stukje natuur in je huis toe.”

Studio Erik Stehmann

Erik Stehmann heeft met Colback een serie lampen gemaakt. “Ik heb van een 2d product een 3D product gemaakt door Colback te rillen. Na verschillende experimenten ben ik uitgekomen bij een patroon met ronde vouwen. Deze vouwen vormen een sterke en lichtgewicht buis. Deze buis is de basis voor mijn Rilly Nice lamp serie. Because in the end, we all want a Rilly Nice lamp.

Studio Joris de Groot

Joris de Groot heeft een stoel gemaakt van het materiaal Colback. “Ik ben geïnspireerd door de  plooien en vouwen in  luchtfilters, een product dat deels van Colback is gemaakt. Deze techniek, gecombineerd met andere technieken, heb ik toegepast om een nieuw verstevigd materiaal te maken. Het resultaat heb ik gebruikt in de zitting van een stoel.”

Tijn van Orsouw

Tijn van Orsouw heeft van Colback raamdecoratie gemaakt. “Over het algemeen zijn rolgordijnen en lamellen vooral functioneel en zien ze er in mijn ogen niet goed uit. Omdat Colback het licht mooi verspreidt, makkelijk te vouwen en ijzersterk is, ben ik gaan zoeken naar manieren om er mooie raamdecoratie mee te maken. Zo mooi, dat je het altijd voor je raam wilt laten hangen.”

Low & Bonar & in4nite

in4nite is een project waarin de ideeën en creativiteit van productontwerpers, grafische ontwerpers en architecten worden gecombineerd met de technische expertise van Low & Bonar. Low & Bonar is een beursgenoteerd, wereldwijd opererend bedrijf gespecialiseerd in de productie van “performance materials”. De multinational heeft dit meerjarige project geïnitieerd om nieuwe toepassingen voor bestaande materialen en technologieën te ontdekken, door samenwerkingen aan te gaan met toonaangevende individuen en bedrijven uit de creatieve sector. Zowel Low & Bonar als de tien ontwerpers zijn gevestigd op het Arnhemse bedrijventerrein Industriepark Kleefse Waard (IPKW), dat al een aantal jaar de samenwerking tussen maakindustrie en creatieve industrie stimuleert. De uitkomsten van het in4nite project worden gepresenteerd op de Dutch Design Week 2017 van 21 t/m 29 oktober in Gebouw TQ.

noot voor de redactie

Hi-res beelden van in4nite en de designers vind je hieronder. Neem voor meer informatie contact op met Paul Clappers van PR-bureau FNKE via paul@fnke.nl of bel +316-18535532.

Download presskit
in4nite presenteert infinite ideas op Dutch Design Week
in4nite presenteert infinite ideas op Dutch Design Week
in4nite presenteert infinite ideas op Dutch Design Week
in4nite presenteert infinite ideas op Dutch Design Week