in4nite: Stretching mind and material

03-08-2017

Op Dutch Design Week 2017 wordt in4nite gelanceerd. Een bijzondere samenwerking tussen Low & Bonar, een beursgenoteerd, wereldwijd opererend bedrijf gespecialiseerd in de productie van “performance materials” en een groep van tien creatieven. Dit interdisciplinaire gezelschap omvat product ontwerpers, architecten en grafisch ontwerpers met elk een eigen visie op de ontwerppraktijk. Zij zijn het experiment aangegaan met Colback®, een nonwoven materiaal geproduceerd door Low & Bonar. De grenzen van het materiaal en het voorstellingsvermogen van de designers zijn tot het uiterste opgerekt in het ontwerptraject. Het eindresultaat presenteren zij in een spectaculair nieuw paviljoen op de 9e verdieping van Gebouw TQ tijdens DDW 2017.

in4nite = oneindige mogelijkheden

Op DDW 2017 presenteren Atelier Rick Tegelaar, Charley Reijnders, Dana Dijkgraaf Design, Klaas Kuiken Product Design, Kraft architecten, Mieke Lucia, Robbin Baas, Studio Erik Stehmann, Studio Joris de Groot en Tijn van Orsouw samen met Low & Bonar de resultaten van maandenlang experimenteren met Colback. Een diverse groep mensen, die stuk voor stuk hun strepen hebben verdiend in hun vakgebied.

in4nite is de eerste samenwerking in een meerjarig traject waar Low & Bonar in 2017 mee is gestart. Low & Bonar zoekt met in4nite naar nieuwe toepassingen voor bestaande materialen en technologieën, door samenwerkingen aan te gaan met toonaangevende individuen en bedrijven uit de creatieve sector.

Verborgen esthetische kwaliteiten op de voorgrond

Colback is een non-woven materiaal met een zeer uiteenlopend scala aan technische eigenschappen. Het materiaal wordt nu al op verschillende manieren toegepast van luchtfilters in auto’s, tot ter versterking van verschillende typen vloeren, maar ook in behang, bitumineuze dakbedekkingen en civieltechnische oplossingen.

Colback speelt altijd een rol op de achtergrond, het materiaal staat zelden op de voorgrond. De ontwerpers hebben Colback uit de schaduw gehaald en de esthetische kwaliteiten ten volle zichtbaar gemaakt. In het proces zijn er nieuwe toepassingen voor Colback gevonden die zonder in4nite het daglicht niet gezien zouden hebben. Een echte kruisbestuiving tussen design, industrie en creativiteit.

in4nite designers

Low & Bonar is begin 2017 gestart met het project.
Een overzicht van wat de product ontwerpers, architecten en grafisch ontwerpers hebben gemaakt met Colback:

Atelier Rick Tegelaar
“Colback bestaat uit 2 componenten. Door alleen de buitenste laag polypropylene te smelten, blijft de PET-kern onaangetast. Met dat gegeven ben ik gaan onderzoeken of Colback ook te gebruiken is in een 3d-printer. Dat gaat uitstekend, alleen was er nog geen 3d-printer die Colback kon verwerken. Ik heb zelf een 2 meter brede 3d-printer ontwikkeld waarmee ik de vezels op Colback kan printen. Die patronen zien er niet alleen prachtig uit, je kan het materiaal zo ook lokaal verstevigen.”

Charley Reijnders
“Er zijn verschillende soorten Colback, ik ben gaan werken met Colback Green, gemaakt van gerecycled PET. Door het materiaal te verbranden en vervolgens weer aan te brengen op het witte Colback, krijg je een heel mooi effect. Alsof de zon in de zomer door de bladeren schijnt en een schaduwspektakel vormt. Ik heb het verwerkt in een kast: The Ghost Collection” 

Dana Dijkgraaf
“Colback is prachtig om op te printen of te zeefdrukken. Het is doorschijnend maar toch glad, dat geeft een bijzonder effect. Zo valt het samen met de kleur die erachter ligt. Een opvallend materiaal voor boeken, flyer, folders of ander drukwerk, voor een industrie die momenteel gefocust is op papier.”
Klaas Kuiken

“Colback is een materiaal met een hele poëtische uitstraling, terwijl het gebruikt wordt in hoog-technologische toepassingen. De zichtbare vezels maken het een tactiele, bijna natuurlijke stof met bijzondere lichtdoorlatende kwaliteiten. Dat heb ik gebruikt in mijn ontwerpen voor de Full moon lamp en de Sunset lamp, beiden geïnspireerd op onze natuurlijke lichtbronnen. In deze lampen zoek ik een balans tussen de poëtische en industriële kanten van Colback.”

Kraft Architecten
“We hebben met Colback een paviljoen met museale kwaliteiten ontworpen, waar de producten volledig tot hun recht komen. De lichtdoorlatende eigenschappen van Colback zorgen voor een spannend effect. Het paviljoen bevindt zich op een spannende plek, op de 9e verdieping van Gebouw TQ met een prachtig uitzicht op Eindhoven en het groen.”

Mieke van den Hout
“Colback is open en lichtgewicht, twee onmisbare ingrediënten voor akoestische oplossingen. Door Colback samen te smelten met een gekleurde stof, komt de esthetiek van het non-woven materiaal goed uit, met een zachte kleur op de achtergrond. De panelen zijn gevuld met Colback productierestanten, waarmee de akoestische eigenschappen nog eens worden versterkt.”  

Robbin Baas
“Ik heb mij voor mijn verticale tuin laten inspireren door Centre Pompidou in Parijs. Door de vakken voor de planten te vouwen en aan elkaar te vlechten met het bewateringssysteem, krijg je niet alleen een mooie installatie maar het verbetert de lucht en je hebt een stukje natuur in je huis.”

Erik Stehmann
“Ik heb van een 2d product een 3d product gemaakt door Colback te rillen. Na verschillende experimenten ben ik uitgekomen bij een patroon met ronde vouwen. Deze vouwen vormen een sterke en lichtgewicht buis. Deze buis is de basis voor mijn Rilly Nice lamp serie. Because in the end, we all want a Rilly Nice lamp.”

Joris de Groot
“Ik ben geïnspireerd door het plooien en vouwen van luchtfilters, een product dat deels van Colback is gemaakt. Deze techniek, gecombineerd met andere technieken, pas ik toe om een nieuw verstevigd materiaal te maken. Het resultaat gebruik ik in de zitting van een bank.”

Tijn van Orsouw
“Over het algemeen zijn rolgordijnen en lamellen vooral functioneel en zien ze er in mijn ogen niet goed uit. Omdat Colback het licht mooi verspreidt, makkelijk te vouwen en ijzersterk is, ben ik gaan zoeken naar manieren om er mooie raamdecoratie mee te maken. Zo mooi, dat je het altijd voor je raam wilt laten hangen.”

in4nite in het kort

in4nite is een project waarin de ideeën en creativiteit van productontwerpers, grafische ontwerpers en architecten worden gecombineerd met de technische expertise van Low & Bonar. De uitkomsten van het project worden gepresenteerd op de Dutch Design Week 2017 van 21 t/m 29 oktober in Gebouw TQ, op de 9e verdieping.

noot voor de redactie

Hi-res beelden van in4nite en de designers vind je hieronder. Neem voor meer informatie contact op met Bram Jeurissen van PR-bureau FNKE via bram@fnke.nl of bel +316-19596789

Download presskit
in4nite: Stretching mind and material
in4nite: Stretching mind and material
in4nite: Stretching mind and material
in4nite: Stretching mind and material