Hoe vind je in tijden van krapte personeel in de techniek?

17-04-2018

Technisch dienstverlener Croonwolter&dros (omzet 550 miljoen, 2.700 medewerkers en onderdeel van TBI), gaat in 2018 samenwerken met Wonderkind. Het Amsterdamse bedrijf gaat het komende jaar helpen met het vervullen van een groot aantal vacatures voor Croonwolter&dros. De samenwerking volgt op een succesvolle pilot waarbij Wonderkind met behulp van Artificial Intelligence (AI) talent heeft gevonden bij moeilijk vervulbare vacatures van de technische dienstverlener.

Er is een nijpend personeelstekort in de technieksector. Dat zal de komende jaren alleen maar groter worden. Ongeveer 1 op de 5 bedrijven heeft een tekort aan personeel en een personeelscrisis ligt op de loer. Aan de andere kant trekt de economie aan en neemt de technologie-component in gebouwen en objecten alleen maar toe; genoeg kansen voor technieksector. Alleen worden de juiste mensen niet gevonden om het werk uit te voeren.

Stijgende prijzen in de bouwsector
De krapte leidt tot een lagere groei van het bouwvolume, zo voorspelt het economisch bureau van ING. Voor 2018 gaan de economen uit van een groei van 4 procent. Dat is lager dan afgelopen jaren. In 2016 steeg het bouwvolume 7,1 procent, het jaar ervoor met 5 procent. Het personeelsgebrek zorgt er voor dat nieuwbouwprojecten langer duren en dat er minder nieuwe projecten van start gaan.

Tijdens de crisis is er bezuinigd op personeel en kozen weinig jongeren voor een opleiding in de bouw. Tegelijkertijd slaat de vergrijzing toe in de sector. Een simpele oplossing voor het probleem is er niet.

Tekort oplossen door te innoveren
Op dezelfde weg doorgaan, levert in ieder geval geen oplossing voor het probleem op. Dat inzicht heeft Croonwolter&dros ook. De onderneming maakt door een groter opdrachtenvolume een groeispurt door en daarom is een pilot aangegaan met Wonderkind. Het bedrijf wil samen met Wonderkind innoveren op het gebied van recruitment en zo nieuwe oplossingen vinden voor het personeelstekort.

300 vacatures vervullen in 1 jaar
De afgelopen vijf maanden is de technologie van Wonderkind op zoek gegaan naar moeilijk vervulbare vacatures zoals engineers, servicemonteurs en software engineers. In deze pilot zijn diverse vacatures getest. Dat leverde Croonwolter&dros ruim 300 leads op, waarvan uiteindelijk 9 mensen zijn aangenomen tegen 56% lagere kosten.

Vanwege de succesvolle pilot wordt de samenwerking uitgebreid in 2018. Croonwolter&dros heeft hierbij haar vertrouwen uitgesproken naar Wonderkind door de samenwerking te intensiveren.

Over Wonderkind
Wonderkind is een Amsterdamse scale-up en een disruptor in de recruitmentwereld. Traditioneel worden vacatures vooral via vacaturesites of LinkedIn gepromoot. De Wonderkind Artificial Intelligence doet het anders en maakt advertenties op basis van voorkeuren van mensen. Ze worden getoond op relevante plekken waar potentiële werknemers zich in het dagelijks online leven bevinden. ‘Onbereikbaar’ talent komt zo binnen handbereik. De meeste mensen zijn namelijk niet actief op zoek naar een nieuwe baan en de mensen die wel op zoek zijn, zijn niet per se de mensen die bij de vacature passen.

In 2017 kreeg het bedrijf een investering van 2 miljoen euro en is het in 2016 door Sprout verkozen tot Startup van het Jaar. In 2017 heeft het bedrijf ook het Oranje Handelsmissiefonds gewonnen. Wonderkind ondersteunt 10+ talen, is beschikbaar in meer dan 25 landen en werkt voor onder andere Croonwolter&dros, Randstad, Booking.com, KFC en Adecco. In 2016 is het bedrijf gestart met 4 medewerkers en sindsdien groeit Wonderkind exponentieel, er werken nu 71 FTE.

Over Croonwolter&dros
Croonwolter&dros is het grootste in elektrotechniek, werktuigbouwkunde, automatisering en informatisering gespecialiseerde onderneming van Nederland. Met een omzet van 550 miljoen en 2.700 medewerkers is het actief in de markten Utiliteit, Industrie, Infra en Marine & Offshore en heeft vestigingen in heel Nederland. Met intelligente, technologische elektrotechnische-, werktuigbouwkundige-, automatiserings- en informatiseringsoplossingen draagt Croonwolter&dros bij aan het duurzaam presteren van haar klanten. Croonwolter&dros is onderdeel van bouw- en techniekconcern TBI.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie of interviews, neem contact op met Paul Clappers van PR-bureau FNKE via paul@fnke.nl of 06-18535532.

Download presskit